Makina Otomasyonu Nedir? Makina otomasyonu, insanlar tarafından yapılan işleri gerçekleştirmek üzere bilgisayarlı makineleri, kontrol sistemlerini veya diğer bilgi teknolojilerini iş süreçlerine entegre etmeye verilen isimdir. Endüstriyel otomasyon olarak ta bilinir ve çoğunlukla emek yoğun fiziksel süreçleri kolaylaştırmak için hem donanım hem de yazılım kullanır.

Geçmişten bugüne kadar sürekli olarak yeniliğe ihtiyacı olan toplumda birçok araştırma yapılmıştır. Bu kapsamda geliştirilen endüstriyel otomasyon sistemleri, özellikle sanayi devriminden sonraki ikinci büyük adımdır. Herhangi bir iş sektöründe insan gücünün yerini alabilen Endüstriyel Makina otomasyonu sistemlerinde robotlar, bilgisayarlar ve bilgi teknolojileri gibi önemli kontrol sistemleri sanayide kullanılmaktadır. Bu sayede bütün üretim süreçlerinde kalite ve esnekliğin artırılması sağlanır.
Büyük çalışmalar sonucunda ortaya çıkarılmış olan Endüstriyel Otomasyon sistemlerinin ilk amacı, 24 saat çalışan sistemler ile üretimi artırmak ve bu sayede personel giderlerinden kar elde etmekti. Ancak günümüzde kullanılan endüstriyel otomasyon sistemleri ile üretim sürecinde esneklik ve kaliteyi artırmak amaçlanmaktadır.
Şirketlerin daha verimli üretim yaparken işletme maliyetlerini düşürme hedefi, teknolojik ilerlemelerin önemli kabiliyetlerle donattığı otomasyona gösterilen talebi tarihin en yüksek seviyesine çıkardı. Günümüzde her sektörden şirketler cihaz ve ekipmanlarını otomasyona bağlayarak bu trendi yakalıyor, müşteri ihtiyaçlarına daha iyi yanıt veriyor, daha güvenli ve verimli iş süreçleri tahsis ediyor. Üstelik endüstriyel otomasyonun yükselişi daha yeni başlıyor. Araştırmalar, günümüzde 164,2 milyar dolar hacme sahip olan endüstriyel otomasyon pazarının 2027’de 306,2 milyar dolara ulaşacağına işaret ediyor.

Endüstriyel (Makina) Otomasyonun Bileşenleri:
Kontrol sistemleri, belirli eylemleri gerçekleştirmek için otomasyona bağlanmış cihazları ve ekipmanı yönettikleri, izledikleri ve yönlendirdikleri için endüstriyel otomasyonun temelini oluşturur. Bu sistemler PLC’ler, basınç anahtarları, butonlar, valfler ve aktüatörler gibi giriş-çıkış ekipmanlarından oluşur. Kontrol sistemleri, otomasyon işlemlerini gerçekleştirmek için gerekli tüm bileşenlere sahipken, birbirleriyle haberleşebilmek için bir ağa bağlı olmaya ihtiyaç duyarlar. Kontrol ağları, uygulamaları, kontrol sistemlerini ve otomatikleştirilmiş cihazları tek bir kanala bağlayan bir köprü görevi görür. Bu tek kanal, otomasyon bileşenlerinin güvenli bir şekilde iletişim kurmalarını ve veri aktarmalarını sağlar. Kontrol ağları, güçlü ve güvenli bir bağlantı ortamı tahsis etmek için denetleyiciler ile makineleri senkronize eden ve atanmış işlemleri sorunsuz gerçekleştirmelerini sağlayan iletişim protokolleri uygular.
Makina Otomasyonun Avantajları:
Makina otomasyonu, birçok sektörün ve şirketin iş yapma şekillerini değiştirdi. Günümüzde hemen her büyük şirkette bir tür otomatik ekipmanın, cihazın veya yazılımın bir işi tamamen üstlendiğini görebilmek mümkün. Başlangıç aşamalarındaki şüphelere rağmen, endüstriyel otomasyon teknolojilerinin hem işletmeler hem de tüketiciler için çok faydalı olduğu artık su götürmez bir gerçek. Endüstriyel otomasyonun en yaygın avantajları şu şekilde özetlenebilir:
- Daha yüksek yatırım getirisi (ROI): Çoğu otomatik sistem şirketlerin yatırımlarından daha fazla gelir elde etmelerini sağlar.
- Daha düşük işletme maliyetleri: Daha az işçilik, kaynak kullanımı ve enerji tüketimi
- Gelişmiş analitik: Daha yüksek veri doğruluğu, depolama ve gerçek zamanlı toplama yetenekleri
- Daha güçlü performans, güvenlik ve güvenilirlik: İnsan hatalarını azaltır veya tamamen ortadan kaldırır
- Daha yüksek üretkenlik ve verimlilik: Daha hızlı çıktı ve çalışanların diğer önemli görevlere odaklanması için daha fazla zaman
- Gelişmiş ürün kalitesi ve tutarlılığı: Kalite kontrolleri ve otonom teşhis
- Daha yüksek üretim hacimleri: Üretim kapasitesini artırarak rekabet avantajı sağlar
Makina Otomasyonda Hizmetimiz
TEBA Mühendislik, endüstriyel elektrik ve makina otomasyon sektörünün ihtiyaçlarına güçlü mühendislik altyapısı ve tecrübesi ile yenilikçi çözümler geliştirmektedir. Küresel markaların partnerliği ile beraber alanında uzman kadrosuyla birlikte proses otomasyonlarında; pano imalatı, devreye alma, teknik destek, danışmanlık hizmetleri gibi uygulamalarda müşteri odaklı çözüm ortaklığı sunmaktadır. TEBA Mühendislik, müşterilerinin yatırım getirilerini iyileştirerek, emniyetli ve üretken operasyonlar yürüterek müşterilerinin rekabet gücünü korunmasında yardımcı olmaktadır.
Makina Otomasyon Çalışmalarımız
• EXTRUDER Makinaları
• Geri Dönüşüm Makinaları
• Paketleme,Paletleme Hatları
• Basınçlı Döküm Tezgahları
• Enjeksiyon Makinaları
• Laminasyon Makinaları
• Sarıcı Çözücü uygulamalrı
• Çeşitli Pres Uygulamaları
• Robot Kontrolü konveyör hatları
• Sistem Dönüşüm Modernizasyon
• Eğitim
• Pano Üretimi
• Fabrika İmalat Testleri
• Mühendislik Hizmetleri
• Müşteri Teknik Destek, Bakım ve Servis Hizmetleri
• SCADA Yazılımı