Endüstriyel Robot Nedir? Endüstriyel robot, bir insan çalışana, imalatta çeşitli görevlerde yardımcı olan veya tek başına çalışma becerisine sahip, yeniden programlanabilir, özerk veya yarı bağımsız fonksiyonlu bir makinedir. Yalnızca mekanik ve tekrarlayan görevleri yerine getirebilir, önceden programlanmış hareketlerle nesneleri yönetebilir. Verileri toplayıp, işleyebilir ve makineye girebilir, işi optimize edebilir ve yapay zeka sayesinde davranışını çevre ortamına adapte edebilir .
Teknolojinin iş hayatındaki etkileri her geçen gün daha da artıyor. Özellikle dördüncü sanayi devrimi, yani Endüstri 4.0 ile birlikte makinelerin, sistemlerin ve insanların birbirleriyle olan iletişimlerinin artması, üretim süreçlerinin dijitalleşmesi, küçük bir işletme veya global bir şirket fark etmeksizin, bu ekosistemin parçası olan herkesi etkiliyor. Dijital dönüşümü süreçlerine entegre eden işletmeler; daha düşük maliyetler ile katma değerli üretim, verimlilik, ürünü pazara çıkarma süresinin kısalması gibi pek çok avantaj elde ediyor. Enerji ve diğer kaynakların verimli kullanımı, sürdürülebilir üretimi beraberinde getirirken doğanın korunmasına da katkı sunuyor. Diğer taraftan, manuel yapılan işlerde yaşanan hata paylarının giderilmesi ile birlikte artan kalite, müşterinin bağlılığını ve memnuniyetini de en üst seviyeye taşıyor. Çalışanlar da birbirini tekrar eden, sıkıcı ve tehlikeli işlerden kurtularak daha verimli işlerde görev alabiliyor, çalışan memnuniyeti ve şirkete bağlılık oranı da artıyor.
Endüstriyel Robotların Sağladığı Faydalar:
Verimliliği Arttırmak: Endüstriyel robotlar, yaptıkları işi daha yüksek doğrulukla gerçekleştirmek için tasarlandıkları ve üretildikleri için, belirli görevleri insanlardan daha hızlı ve daha verimli bir şekilde tamamlayabilir. Önemli ölçüde daha fazla zaman ve kaynak gerektiren süreçleri otomatikleştirmek için kullanıldıklarından, üretim hatlarının verimliliğini artırırlar.
Geliştirilmiş Kalite: Doğruluk seviyeleri göz önüne alındığında, endüstriyel robotlar daha yüksek kaliteli ürünler üretmek için kullanılabilir, bu da kalite kontrol için gereken sürenin azalmasına neden olur ve kalite standartlarına uyulmasını sağlar.
Geliştirilmiş Çalışma Ortamı: Bazı görevler, insanların gerçekleştiremeyeceği kadar tehlikeli, zahmetli veya tekrarlayıcı olarak kabul edilir . Bu nedenle insanların yerine robotlar bu görevleri yerine getirebilir. Endüstriyel robotlar sayesinde, fabrikalarda ve üretim tesislerinde güvenlik kadar çalışma koşulları da büyük ölçüde iyileştirilebilir.
Artan Karlılık: İşletmelerde kullanılan endüstriyel robotlar, üretim prosesinin verimliliğini artırarak, onu tamamlamak için gereken kaynak ve zamanı azaltır. Aynı zamanda daha yüksek kaliteli ürünler elde ederek, ürün başına daha düşük maliyetle daha yüksek karlılık seviyeleri sağlayabilir.
Daha Uzun Çalışma Saatleri: İş gününde insanlar için molalar gerekir ve dikkat yavaş yavaş dağılır. Oysa robotlar 7/24 çalışabilir ve % 100 verimlilikle çalışmaya devam edebilir. Ortalama olarak, bir üretim hattının çıktısında % 40’lık bir artış sağlarlar. Ayrıca robotlar tatil yapmaz veya beklenmedik devamsızlıklar yaşamaz.
Prestij: Sektörünüzün en ileri noktasında faaliyet göstererek müşterilerinizi şaşırtan robotlar, bir pazarlama aracı olarak bile harikadır, marka imajınızı güçlendirir.
Endüstriyel Robotların Kullanıldığı Alanlar:
Endüstriyel robotlar günümüzde pek çok alanda kullanılır. Yalnızca bir sektör üzerinde değil pek çok alanda faaliyet gösterebilirler. Endüstriyel robotlar taşıma işleminde de yer alabilirler. Hızlı ve güçlü oldukları için taşıma konusunda insana iyi bir destektir. Endüstriyel robotlar kartonları ya da paketli ürünleri palete yükleyebilir. Robotik paketleme makineleri, taşıma sırasında yükün dengesini ayarlar ve taşıma işlemini güvenli kılar. Yukarıda insan için tehlikeli olan işlerin robotlar tarafından hızlı ve güvenli bir şekilde yapılabildiğinden bahsetmiştik. Onlardan biri kesim işleri olabilir. Lazer kesme işlemleri ya da kesici aletlerle yapılan bu tarz işlemleri kolaylıkla gerçekleştirilebilir. Endüstriyel robota onlarca farklı kesme türü ve biçimi programlanabilir. Girilen komutlarla birlikte endüstriyel robot rahatlıkla kesme işlemini yapabilir. Endüstriyel robotlar yapıştırma, püskürtme ve benzeri gibi onlarca işi kolaylıkla gerçekleştirebilir. Bu sayede kaliteli, verimli ve hızlı bir üretim sağlanmış olur.